De positieve impact op economie, klimaat en vervoer

De acht voordelen van high-speed rail

1. De snelste manier van reizen

Op afstanden tussen de 200 en 800 km biedt hogesnelheidsspoor de snelste manier van reizen. Grote Europese hubs als Hamburg en Frankfurt worden daarmee binnen 2 uur bereikbaar, de reis van Amsterdam naar Berlijn duurt nog maar 2,5 uur en naar Kopenhagen en München reis je in 3,5 uur.

2. Ook tussenstops mogelijk

In tegenstelling tot een vliegtuig kan over hogesnelheidsspoor ook een trein rijden die om de 200 km een tussenstop maakt. Zo worden Groningen en Enschede vanuit Amsterdam in minder dan een uur bereikbaar, maar ook steden als Bremen en Hannover worden sneller bereikbaar dan met auto, bus of vliegtuig mogelijk is.

3. Investeren in economie en welvaart

Door snellere reistijden van een non-stop verbinding tussen Amsterdam en Hamburg, Berlijn en Frankfurt, verbetert de concurrentiepositie van Nederland. En niet alleen in de Randstad: door bijvoorbeeld naast een non-stop trein tussen Amsterdam en Berlijn, over hetzelfde spoor op een later tijdstip ook een trein te laten rijden met een stop in Enschede en Hannover, versterkt dat ook de economie van deze regio’s.

4. Milieu en klimaat: de schoonste manier van reizen

Reizen per hogesnelheidstrein is de schoonste manier van reizen. De Britse regering heeft onderzoek laten doen waarbij alle factoren worden meegenomen: uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof, maar ook uitstoot boven de drie km hoogte (in veel rapporten worden “emissions at altitude” niet meegenomen, hetgeen het vliegtuig bij een vergelijking een voorsprong geeft boven de andere middelen van vervoer omdat het als enige het gross van de reis boven deze hoogte reist). Uit het onderzoek kwam de hogesnelheidstrein (Eurostar in Groot-Brittannië) verreweg als minst vervuilende reisoptie naar voren.

5. Ontlasting van Schiphol

De overlast van Schiphol en het gebrek aan capaciteit op deze luchthaven kan worden verbeterd door vluchten op de korte afstand te vervangen door vervoer per hogesnelheidslijn. Het leidt tot minder uitstoot van broeikasgassen, minder geluidsoverlast en het dringt ook de capaciteitsproblemen waarmee Schiphol al jaren kampt terug.

6. Oplossing voor dichtslibbende wegen

De snelgroeiende Nederlandse bevolking en toename van de welvaart leiden tot meer reizigers, met dichtslibbende wegen als gevolg. Aanleg van high-speed rail maakt meer vervoer per spoor mogelijk, zodat drukte op de wegen wordt verminderd.

7. Lagere tarieven door concurrentie

De drie landen in Europa met een succesvol hogesnelheidsnetwerk hebben end-to-end HSL-spoor tussen de grote steden aangelegd. Door het gebruik van dedicated spoor voor HSR worden deze hogesnelheidstreinen niet gehinderd door reguliere (langzamere) treinen, waardoor ook concurrenten op dat spoor kunnen worden toegelaten. Frankrijk heeft drie concurrenten op haar hogesnelheidsspoor, Italië eveneens drie, en Spanje zelfs 4 maatschappijen. Dankzij de concurrentie nemen de tarieven sterk af; op het traject Madrid – Alicante is recentelijk gestunt met tickets van 7 euro.

8. De comfortabelste manier van reizen

Reizen per hogesnelheidslijn is de meest comfortabele manier van reizen. Terwijl passagiers in auto, bus en vliegtuig met weinig tot geen bewegingsruimte een lange rit in een stoel doorbrengen, biedt de hogesnelheidstrein veel meer ruimte, kun je naar de restauratiewagon lopen, of genieten van het uitzicht op de wisselende Europese landschappen die aan je voorbij glijden.

Ook interessant

Regelmatig worden artikelen gepubliceerd over de kansen die HSR biedt en de maatschappelijke problemen die er door worden oplost.

Lees verder