Van Amsterdam via Enschede naar Berlijn

In tweeënhalf uur naar Berlijn

 

De huidige trein Amsterdam – Berlijn doet er ruim 6 uur over. En met het verminderen van wat stops wil men het terugbrengen naar ruim vijfenhalf uur, maar blijft reizen per vliegtuig of auto nog steeds veel sneller. 

Met een afstand van 650 km kan Berlijn binnen tweeënhalf uur bereikbaar worden. De helft van het traject, tussen Berlijn en Hannover, is al verbeterd voor snelheden van 250 km/u. Maar voor een snelle verbinding zal ook het traject van Amsterdam naar Hannover, van hogesnelheidsspoor moeten worden voorzien.

Met een reistijd van 2,5 uur van Amsterdam naar Berlijn zal zowel het vliegverkeer als het autoverkeer tussen deze steden drastisch afnemen. En door ook een trein te laten rijden die een tussenstop in zowel Enschede als Hannover maakt krijgen ook deze steden een stevige economische impuls. Daarnaast zal het autoverkeer tussen deze steden afnemen ten gunste van de milieuvriendelijke hogesnelheidstrein.

HSR Madrid – Barcelona als voorbeeld

 

De trein tussen Madrid en Barcelona, met 625 km vergelijkbaar met de afstand Amsterdam – Berlijn, deed er tot 2008 even langzaam over: 6:30 uur.

Sinds de steden in 2008 middels een hogesnelheidslijn zijn verbonden, is de reistijd teruggebracht naar 2:30 uur. Daar moesten veel tunnels voor worden geboord, zowel door bergen als onder Barcelona. Maar sindsdien maken jaarlijks meer dan 4 miljoen passagiers gebruik van deze snelle verbinding. Het gebruik blijft elk jaar toenemen ten koste van vlieg- en autoverkeer.

Naast een rechtstreekse verbinding rijdt er ook een trein welke (ondermeer) een stop maakt in Zaragoza. Doordat de trein niet dwars door de stad, maar via een aftakking bereikbaar is gemaakt, hoeft de non-stop trein tussen Barcelona en Madrid niet af te remmen als ze Zaragoza passeert.

De operationele snelheid op het traject ligt momenteel op 310 km/u, maar omdat het is ontworpen voor een maximum van 350 km/u kan de reistijd in de toekomst zelfs nog verder worden verkort. De Europese Unie heeft 25% van de kosten van het traject gesubsidieerd.